Expeditie IJsland Greijdanus Zwolle | 2019
(1270x gelezen)
Is zelf een expeditie organiseren niet nutteloos, veel werk en super saai? Misschien wel, maar wij vonden het in ieder geval geweldig om te doen!
Van brainstormen over de bestemming tot de reis naar IJsland, van wandelen in de natuur tot over een boomstam de overkant van een rivier bereiken, het was fantastisch!
Maar ervaar je niet exact hetzelfde als je jezelf aanmeldt voor een bestaande expeditie? Scheelt een hoop tijd ...
Waarom zou je zelf een expeditie organiseren?

Ja, het scheelt je een hoop tijd en werk, maar de tijd en energie die je erin steekt is absoluut niet nutteloos.
Dit zorgt ervoor dat je bewuster wordt van wat je gaat doen. Zo zijn wij in ons geval erachter gekomen dat de klimaatverandering in IJsland een groot probleem is. En dat bleek je dan ook, als je er op lette, overal in IJsland terug te kunnen zien.
Het meedenken zorgt ervoor dat je het beste uit deze geweldige ervaring kunt halen.
Bovendien kun je als je een expeditie organiseert een groot deel zelf bepalen, zoals de data, accommodatie, leerdoelen en (in overleg met de groep) de activiteiten.
Dit komt er allemaal kijken bij de voorbereiding
Het voorbereiden van een expeditie is een veel werk, daarom hebben wij op een rijtje gezet wat er allemaal bij komt kijken en wat wij hebben voorbereid bij het organiseren van Expeditie IJsland.
Vorm een groep organisatoren
Organiseer de expeditie niet in je eentje, maar kies een paar vrienden uit waarmee je samen de reis wilt gaan organiseren. In ons geval bestond deze groep uit vier personen.
Kies een bestemming

Welke leerdoelen wil je behalen? Wil je genieten van Gods prachtige natuur of juist een duurzame reis organiseren? Wil je naar een warm of koud land? Door op deze vragen antwoord te geven kun je tot een definitieve bestemming komen.
Let er wel op dat je, met het door Greijdanus gestelde budget, niet de hele wereld over kunt reizen.
Begeleiders zoeken
Natuurlijk heb je ook begeleiders nodig op je expeditie, let er hierbij op dat de verdeling begeleiders: leerlingen ongeveer 1:10 moet zijn. Als je weet hoeveel begeleiders je nodig hebt kun je deze vragen of ze mee willen op je expeditie naar het door jullie gekozen land. Let ook op eventuele extra verantwoordelijkheden; onze begeleiders moesten bijvoorbeeld bereid zijn om voor chauffeur te spelen door in een busje op IJsland te rijden.
Hier moet je op letten als je zelf een expeditie organiseert
Kostenplaatje
Bij (bijna) elk deel van de expeditie moet je de kosten meenemen. Vervoer, activiteiten, ga maar door. Maar je moet bij elk punt bedenken: neem ik zo alles mee?
Bedenk dat je ook eten moet kopen, dat je op je bestemming waarschijnlijk ook vooruit wil komen (benzine, fietsen huren?) en dat bagage vaak extra kost bij luchtvaartmaatschappijen. Zorg voor speling en houd altijd wat reserve voor noodgevallen.
Rooster
Een rooster is handig om in grote lijnen je reis en activiteiten te beschrijven, maar wees hier niet te strikt mee. Je kan nooit een hele expeditie volgen zoals je haar had voorbereid. Kijk van dag tot dag, let op het weer en wees niet bang om je rooster tijdens de expeditie aan te passen.
De Groep
Je gaat natuurlijk niet alleen als organisatie en begeleiders op expeditie, maar met een hele groep. Het is daarom belangrijk dat je belangrijke beslissingen ook met de groep maakt. Daarnaast is het handig om dingen uit te besteden aan de groep, zodat deze ook actief meehelpen aan de expeditie.
Kosten in beeld brengen

Je hebt met het kostenplaatje een goede schatting van je verwachte kosten. Het is dan handig om, elke keer als er een uitgave wordt gedaan, het te noteren. Ga je over je budget heen? Dan moet er wellicht een activiteit geschrapt worden. Aan de andere kant kan je zo aan het eind van je expeditie misschien wel geld over hebben voor een extra activiteit.
Tips & Tricks om de kosten onder de duim te houden
Vliegtickets
Oké, je hebt je volledige kostenplaatje gemaakt. Je hebt alles doorgerekend van het eten tot de vliegtickets. Het bedrag wat je dan ziet is het eindbedrag toch?


Nee, in het geval van de kosten van de vliegtickets niet altijd. Ga je met een grotere groep waarvoor je niet in één keer vliegtuigtickets kunt bestellen? Let dan goed op, want als je in meerdere delen tickets bestelt zullen deze duurder worden!
In ons geval konden we in groepen van 1 tot en met 9 personen tegelijk bestellen. Hieruit bleek dat de prijs per persoon bij groepen van 8 personen het goedkoopst was. Let wel: het tweede deel was €9,- per kaartje duurder dan het eerste deel kaartjes. Dat kwam neer op meer dan €70 extra.
In ongeveer de helft van de gevallen kan het helpen om de tickets in een incognito tabblad te bestellen. Hierdoor zal het tweede deel kaartjes even duur zijn als het eerste deel.
Onze eigen ervaring
Zoals we al hebben gezegd vonden we Expeditie IJsland geweldig om voor te bereiden, maar de reis was natuurlijk het allerleukste om te doen. Hieronder zullen we die activiteiten die we hebben gedaan in grote lijnen beschrijven.
Perlan


Dit Perlan museum in Reykjavík was de eerste activiteit die we hebben gedaan. Hier hebben we een prachtige planetarium show over het noorderlicht gezien, met onder andere uitleg over de cultuur en geschiedenis van IJsland. Ook kwam bij de tentoonstellingen de opwarming van aarde als voornaamste probleem van IJsland naar voren.
Het museum heeft zelf een namaak gletsjer gebouwd, met een temperatuur van -10 graden. Het gebouw steunt op 6 grote warmwatertanks, waarvan 5 nog vol zitten met een totale opslagruimte van 21 miljoen liter water!
Mooie natuur
We zijn natuurlijk naar IJsland gegaan voor haar prachtige natuur. We hebben hier dan ook optimaal van kunnen genieten door twee mooie wandelingen door de natuur. Het landschap in IJsland is overigens ook heel anders dan in Nederland, zo zie je amper natuurlijke struiken of bomen.

Ook staat IJsland bekend om zijn vele en prachtige watervallen. Deze watervallen en nog veel meer prachtige natuur ligging langs de ‘Golden circle tour’. Dit is een route van ongeveer 300 km langs alle mooie en bijzondere natuurverschijnselen van IJsland.


Samen met de vele vulkanen zijn de geisers één van de bijzonderste natuurverschijnselen die er te zien zijn in IJsland. Geisers komen bijna nergens anders ter wereld voor. Ook is het woord ‘Geiser’ afkomstig van een geiser in IJsland genaamt: ‘Geysir’, wat ‘spuiten’ betekent. Dit prachtig stukje natuur moesten we uiteraard gezien hebben op onze reis.

Geothermisch verwarmd bad
Een van de andere hoogtepunten van IJsland zijn de geothermisch verwarmde baden in de natuur. De bekendste is de Blue Lagoon, maar omdat die erg duur en erg toeristisch is hebben we besloten daar niet heen te gaan, maar een alternatief te zoeken. Die hadden we gevonden in de Laugarvatn Fontana, die een stuk kleiner en goedkoper is. Maar toen we daar op weg naar waren, kwamen we er achter dat de weg ernaartoe een gravelweg was. Na een kilometer of 2 besloten dit toch niet te doen.

Eenmaal terug thuis aangekomen hebben we ter plekke nog een alternatief gezocht en deze gevonden in Skátalaug, een klein zwembad op een berg, zonder duidelijke toegangsweg, maar met een perfecte temperatuur van zo’n 30 ⁰C. Dit was gratis, relatief makkelijk bereikbaar en midden in de natuur en dus hebben we last-minute besloten hiernaar toe te gaan.