6 dingen die je nog niet wist over het Greijdanus College ZwolleHome >> Blogs >> 6 dingen die je nog niet wist over het Greijdanus College Zwolle (1594x gelezen)

Het hoofdgebouw van het Greijdanus Zwolle College

1. Het Greijdanus Zwolle is de grootste gereformeerde school van Nederland


Met 3.882 leerlingen is het Greijdanus, met zijn 4 vestigingen, dè grootste gereformeerde school van Nederland 2019. Daarvan is het Greijdanus Zwolle de grootste vestiging met 2345 leerlingen. 


Met ongeveer 1800 leerlingen en ook 4 vestigingen is het GSG Guido de Brès de nummer 2 en Gereformeerde scholengemeenschap Randstad nummer 3 met 1200 leerlingen.
2. Het Greijdanus College heeft een lijst met regels voor leraren


Know the rules

Als leerling weet je dat er veel regels zijn waarbij het verplicht is je eraan je houden. Maar wist je ook dat er een lijst bestaat met regels voor leraren en toetsen!


Dit document heet het  zogenaamde ‘Leerlingstatuut’ en kan je vinden op de Greijdanus site of door hier te klikken. Op pagina 9 beginnen de regels voor leraren.
3. Het Greijdanus College is vernoemd naar een theoloog


Jazeker, het Greijdanus heeft zijn naam te danken aan Saekle Greijdanus, de oprichter van de school.


Meneer Greijdanus was hoogleraar binnen de gereformeerde kerken. Ook studeerde hij theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.


Hij is geboren op 1 mei 1871 en is 77 jaar oud geworden.

Oprichter Greijdanus


4. Het Greijdanus Zwolle scoort boven het landelijk gemiddelde


Dat het Greijdanus College een redelijk goed imago heeft is algemeen bekend, maar wist je ook dat slagingspercentages en gemiddelden boven het landelijk gemiddelde ligt?


De school scoort 0,2 hoger op de examens met een gemiddelde over alle niveaus. Ook het slagingspercentage 98,2% ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 92,94%.
5. Er bestaat een site met samenvattingen van lesstof van het Greijdanus


Know the rules

Er bestaat een site waarop je samenvattingen kunt vinden bijna alle lesstof die op het Greijdanus gegeven wordt. Ook kun je hierop zelf samenvattingen uploaden.


De site heet atgreijdanus.nl en is ooit gemaakt door leerlingen.
6. Het Greijdanus Zwolle heeft leerlingen uit meer dan 25 verschillende gemeenten


Zoals al eerder gezegd is het Greijdanus Zwolle de grootste locatie van het Greijdanus. Er komen dan ook leerlingen van heinde en ver. Uit wel meer dan 25 verschillende gemeenten.


De kans dat er iemand in je klas meer dan een uur moet reizen is dan ook aanzienlijk. Natuurlijk draagt het goede imago van het Greijdanus bij aan deze hoge aantallen.
7. [BONUS] De 7 waarden van het Greijdanus College


Tja, dit zou je eigenlijk uit je hoofd moeten kunnen opnoemen; de 7 waarden van Greijdanus. Het hangt door de hele school en je krijgt er minstens 5 keer per jaar iets over te horen, maar de kans dat je ze ook echt alle 7 weet is erg klein. Daarom hier alle 7 waarden nog een keer op een rijtje.alle 7 waarden van greijdanus op een rijtje

Waarden van Greijdanus

 

 1. Christus volgen
 2.  

  We willen leven met de God van de Bijbel. Christus laat zien hoe God van ons houdt en dat we in geloof mogen leven uit genade. In het volgen van Christus laten we onze liefde voor andere mensen zien. De tien Woorden van Gods verbond geven richtlijnen voor het

  liefhebben van God en onze naasten.

   

 3. Groeien
 4.  

  Iedereen en alles in Greijdanus groeit, leert en ontwikkelt voortdurend. Dat is een opdracht en een gevolg. We creëren omstandigheden, voor onszelf en voor anderen waarin we op de beste manier kunnen leren en ontwikkelen. (Geïnspireerd door: Matth. 25). 

   

 5. Verschil
 6.  

  Ieder mens is uniek door God geschapen. Daarom heeft iedereen waarde en verdient respect. Ieder mens maakt zijn eigen ontwikkeling door. In ons werk sluiten we aan bij de unieke persoonlijkheid die zo ‘onderweg’ is. Dat geldt voor mensen die moeten of willen ‘bijdragen’ en voor mensen die moeten of willen ‘ontvangen’. (Geïnspireerd door: 1 Cor. 12/ Rom. 12). 

   

 7. Samen
 8.  

  We creëren meerwaarde door ‘verschil’-lende mensen en verbanden bij elkaar te brengen. Ze leren van elkaar. Ze dragen bij aan gemeenschappelijke doelen vanuit hun eigen kracht.

  (Geïnspireerd door: 1 Cor. 12/ Rom. 12). 

   

 9. Dienstbaar
 10.  

  We zijn meer dan onze ‘juridische posities’ van werknemer, leerling, werkgever. We zijn mensen die op iedere plek geroepen zijn vorm te geven aan ‘liefde’, dienstbaarheid, delen van ‘Gods liefde’. Ook naar de samenleving en de schepping. (Geïnspireerd door diverse teksten¹). 

   

 11. Verantwoordelijk
 12.  

  We willen leven vanuit een ‘Identiteit’ die God ons geeft. Tegelijk staat het voor: we leven in een context van regels, normeringen, afspraken en opdrachten waaraan we ons conformeren, die we realiseren, waarop we aanspreekbaar zijn en waarover we ons verantwoorden. Dit vraagt ook offers. (Geïnspireerd door: Matth. 5: 37). 

   

 13. Genieten

 

En naast dit alles staat dat we (mogen en misschien wel moeten) genieten. Omdat we zoveel gekregen hebben, omdat het ‘zonde’ is als we met tegenzin de dingen doen en het voor iedereen zoveel plezieriger is als we zonder voorwaarden vooraf genieten van en hoe we de dingen doen. (Geïnspireerd door: Prediker 9). 

 

¹ “Heb uw naaste lief”, “Acht de ander uitnemender dan uzelf”, “En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo?